Solarna energija, elektrane i paneli

Zašto su solarni paneli u Hrvatskoj izvrsna opcija

Solarni paneli iskorištavaju jedan od najmoćnijih prirodnih, a opet besplatnih resursa – energiju koju proizvodi sunce. Solarni paneli, poznati i kao fotonaponski sustavi, koriste poluvodičku tehnologiju za pretvaranje energije iz sunčeve svjetlosti u električnu energiju koja može besplatno napajati vaše kućanstvo.

Kako bi vam pomogao pri prelasku na solarnu energiju , tvrtka Solekt d.o.o. prikupila je najkorisnije informacije o solarnim pločama, uključujući:

 • Ukupne cijene solarnih panela u Hrvatskoj
 • Financijski poticaji koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite svoje ulaganje
 • Praktične informacije o instalacijskim postupcima i troškovima
 • Značajke solarnih panela utječu na učinkovitost i najbolje modele vani

Cijene solarnih panela konstantno su padale tijekom godina, jer su stručnjaci neprestano otkrivali načine kako komponente solarne energije učiniti učinkovitijima.

Sustav solarnih panela od 5 kW uobičajena je veličina za prosječni dom u Hrvatskoj. Proizvodi 4.000 kWh godišnje i košta oko 6.000 € . Ako to usporedite sa prosječnom godišnjom potrošnjom električne energije u kućanstvu, koja iznosi oko 3.200-4.100 kWh , solarni paneli mogu u savršenim uvjetima pokriti 83-106% vaše potrebe za električnom energijom . Međutim, to ovisi o sunčanim satima i potrošnji energije. Detaljniju sezonu i mjesečnu proizvodnju energije možete pronaći u nastavku.

Uz to, možete čak i zaraditi novac za višak energije izvezene natrag u mrežu!tvrt

Zanima vas kupnja solarnih panela?

Ako vas zanimaju solarni paneli za vaš dom ili tvrtku u Hrvatskoj i želite znati više o tome kako se prebaciti na obnovljivu energiju, Solekt je ovdje da vam pomogne. Samo ispunite neobvezujući obrazac/upit na vrhu ove stranice, a mi ćemo vam se javiti uskoro. Naša usluga je jednostavna i bez obveza !

Saznajte više u našem vodiču

Kako djeluju solarni paneli?

Kada govorimo o solarnim pločama, važno je razlikovati dvije glavne vrste :

 1. Fotonaponski paneli koji proizvode električnu energiju
 2. Solarne termalne ploče koje se koriste za svrhe grijanje 

 

Solarni fotonaponski paneli

Fotonaponski (PV) sustavi uobičajeni su sustavi solarnih panela u Hrvatskoj. Fotonaponski sustavi pretvaraju sunčevu svjetlost izravno u električnu energiju.

Solarne ćelije izrađene su od poluvodiča, poput silicija, koji apsorbiraju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u električnu energiju .

Solarne ćelije povezane su električno i spakirane zajedno u okvir, poznat kao solarna ploča. Kada povežete više solarnih panela zajedno, oni tvore solarni niz . I, konačno, kada dodate kablove, pretvarač i tako dalje, cijeli sustav čini vaš sustav solarnih panela .

Električni vodiči su pričvršćeni na pozitivne i negativne stezaljke, čineći tako električni krug . Odatle se elektroni mogu hvatati u obliku električne struje (električne energije). Ova struja, zajedno s naponom ćelije (koji je rezultat ugrađenog električnog polja ili polja), definira snagu (ili snagu) koju solarna ćelija može proizvesti i način na koji solarni paneli pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju.

Mrežno povezani i samostalni fotonaponski sustavi

Mrežni sustavi koriste lokalnu komunalnu mrežu kako bi osigurali da nikad ne ostane bez električne energije . Ako vaš domaći sustav solarnih panela proizvede više električne energije nego što vaše kućanstvo zahtijeva u jednom danu, taj višak energije može se izvesti natrag u nacionalnu mrežu. S druge strane, ako vam treba više električne energije nego što su generirali vaši solarni paneli, mreža to može isporučiti.

Samostalni PV sustavi nisu povezani na mrežu, već pune solarni sustav baterija . Te baterije pohranjuju električnu energiju koju generiraju vaše ploče. Za rad vaših uređaja koristit će se pohranjena električna energija iz ovih baterija. Samostalni sustavi koriste se u područjima koja se ne mogu povezati na mrežu, a obično su skuplji od mrežnih sustava jer su solarne baterije još uvijek prilično skupe.

Sustavi za pohranu solarnih baterija

Solarne baterije pohranjuju električnu energiju generiranu sunčevom energijom i omogućuju vam upotrebu tijekom večeri kada vaši solarni paneli ne proizvode električnu energiju. Solarne baterije možete koristiti bez obzira jeste li spojeni na mrežu ili ne.

Troškovi sustava za pohranu solarne baterije nisu niski i kreću se od 1.700 do 7.000 €, ovisno o veličini i kapacitetu. Međutim, tehnološki napredak iz godine u godinu dovodi do novih rješenja i vjerojatno će dovesti do smanjenja cijena solarnih baterija .

Jesu li solarni paneli učinkoviti u Hrvatskoj?

Solarne ploče su vrlo učinkovite u Hrvatskoj. Iako je učinkovitost sunčanih ploča veća za sunčanih dana, za rad im nije potrebna izravna sunčeva svjetlost . Solarni paneli također mogu proizvoditi znatnu količinu električne energije u oblačnim danima i tijekom zimske sezone.

Zapravo, solarni paneli više odgovaraju hladnijim temperaturama . Solarne ploče mogu se pregrijati u vrućim zemljama, što smanjuje njihovu učinkovitost. Stoga je vrijeme u Hrvatskoj idealno za solarne panele da rade optimalno.

Solarni paneli učinkoviti su u snježnoj klimi!

Fenomen poznat kao “ efekt albeda ” uzrokuje da solarni paneli budu vrlo učinkoviti čak i u snježnoj klimi . Bijela boja snijega zapravo odražava sunčevu svjetlost, stoga se može proizvesti više električne energije – na isti način na koji skijaši i snowboarderi mogu lako izgorjeti na stazama. Naravno, snijeg je potrebno prvo očistiti sa solarnih ploča kako bi sustav mogao funkcionirati. Ako su vaše ploče pokrivene nečim, to će smanjiti njihovu učinkovitost.

Tipični komercijalni solarni modul ima ocjenu učinkovitosti 15-20% . Jedan od važnih izazova PV industrije je poboljšati učinkovitost solarnih modula i istovremeno smanjiti cijenu po ćeliji.

Uobičajena je zabluda da solarni paneli ne rade zimi. Solarne ploče mogu biti učinkovite i zimi ako ih pravilno pripremite i održavate. Iako je zimi manje sunčanih sati, ipak možete imati koristi od solarnih panela.

Grafikon u nastavku prikazuje prosječnu izlaznu energiju proizvedenu tijekom cijele godine domaćim sustavom solarnih panela od 4 kW okrenutom prema jugu na krovu pod kutom od 40 stupnjeva. Kao što vidite, solarni paneli su najučinkovitiji tijekom ljetnih mjeseci, ali ipak proizvode dovoljno energije da napajaju 33-51% kuće tijekom zimskog razdoblja.

4 čimbenika koji utječu na učinkovitost solarne ploče

Morali biste povećati učinkovitost solarne ploče kako biste maksimalno iskoristili svoje solarno ulaganje i smanjili troškove na komunalnim računima. Ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir su mjesto, kut, smjer, prikladnost krova, veličina sustava solarnih panela i pravilno održavanje.

Mjesto, kut i smjer

Je li PV sustav smješten i pod kutom tako da solarne ćelije mogu uhvatiti maksimalnu količinu sunčeve svjetlosti ? U Hrvatskoj želite osigurati da vaši solarni paneli budu izloženi sunčevoj svjetlosti od 6 do 18 sati.

Procjena prikladnosti vašeg krova za držanje solarnih panela presudan je korak u određivanju učinkovitosti sustava. Orijentacija i kut vašeg krova ima puno veze s koliko sunca izloženost vaše ploče će dobiti.

Optimalni smjer za solarne panele je prema jugu, jer to znači da su ploče izložene suncu što je duže moguće. Kut nagiba krova od 34 ° najbolji je položaj solarnih panela u Hrvatskoj.

Izlaz energije krovnim kutom i orijentacijom

 

Ako vaš krov nema optimalnu orijentaciju i kut, možete instalirati nosače kako biste malo podesili kut . Međutim, procijenite to sa instalaterima. 

Ako je dom neoptimalan (npr. Ima djelomično zasjenjenje drveća ili čudan kut krova), vlasnik kuće može maksimizirati električnu energiju iz svog niza korištenjem ili mikroinvertera ili istosmjernih optimizatora, umjesto uobičajenih pretvarača koji su bolji za velike razmjere solarne farme. Većina solarnih instalatera nudi jednu ili obje ove opcije jer izbjegava gubitke tijekom djelomičnog zasjenjivanja.

Prikladnost krova

Kad razmišljate o solarnim pločama za svoj krov, važno je uzeti u obzir je li krov dovoljno jak da podnese težinu solarnog sustava. Na primjer, 4kW sustav obično ima 12 panela od 330W, što dovodi do ukupne težine od približno 360kg .

Danas je većina materijala prikladna za držanje solarnih panela – možda su prekrihki samo škriljevci i drveni krovovi.

Uz to, razmislite je li vaš krov dovoljno velik da na njemu budu solarni paneli. Trebat će vam najmanje 30 cm prostora oko vaših solarnih panela , pa to morate uzeti u obzir prilikom izračunavanja koliko krovnog prostora imate. Na primjer, sustav od 4 kW s 16 ploča zahtijeva najmanje 24 m2 krovnog prostora .

Veličina sustava solarnih panela

Solarne stanice dolaze u svim vrstama različitih oblika i veličina. Što je veći sustav solarnih panela, više se električne energije generira. Nakon što izračunate svoje potrebe za električnom energijom, dobit ćete bolju ideju o veličini ploče koja vam treba.

Poznato je da su monokristalni paneli najučinkovitiji tip solarnih panela na tržištu, što znači da će vam trebati manje panela (a time i manje krovnog prostora) kako bi se proizvelo toliko električne energije koliko bi to trebao polikristalni sustav.

Održavanje

Važno je provesti pravilno održavanje solarnih panela kako biste maksimalizirali životni vijek vašeg sustava. Srećom, solarni paneli ne zahtijevaju puno održavanja tijekom svog životnog vijeka od 25-30 godina.

Redovito provjeravajte svoje ploče kod vašeg instalatera ili kod drugog certificiranog davatelja usluga. Ako to učinite sami, možete poništiti jamstvo u slučaju da pritom oštetite svoje ploče.

Ono što možete sami učiniti je osigurati da su vaše ploče uvijek čiste. To uključuje uklanjanje lišća i grana iz vašeg solarnog sustava i ispiranje vrtnim crijevom – izbjegavajte spužvanje ili dodirivanje.

Koliko solarnih panela trebate?

Za sustav solarnih panela od 4kW potrebno je približno 12 solarnih panela s izlaznom snagom od 330W, dok sustav od 5kW sadrži 16 solarnih panela .

Koliko solarnih panela trebate za napajanje doma, ovisi o nekoliko stvari:

 1. Vaša trenutna potrošnja električne energije
 2. Vaši energetski ciljevi (koliki dio potrošnje planirate pokriti)
 3. Vaš kapacitet krova
 4. Broj sunčanih sati u vašem području

Kako se ovi čimbenici razlikuju od kuće do kuće, važno je procijeniti svako kućanstvo jedinstveno .

Prvi je korak utvrditi trenutnu potrošnju energije. To mjerite u kilovat-satima (kWh), a važno je uzeti vrijeme potrebno da to što točnije izračunate.

 

Kako izračunati svoje solarne potrebe

 • Provjerite račune za struju kako biste utvrdili potrošnju energije (u kWh) . Možete izračunati mjesec po mjesec ili dodati godišnju mjesečnu / tromjesečnu potrošnju.
 • Odlučite koliko računa za električnu energiju želite pokriti solarnim pločama – to može biti od 10-100%. Vaša će odluka utjecati na veličinu i troškove sustava.

Izračunajte koliko solarnih panela zapravo odgovara vašem krovu. Prosječan solarni panel potrebno je oko 1,68 m 2 od krova . Ne zaboravite uključiti najmanje 30 cm od ruba krova. Prilagodite veličinu sustava ako shvatite da nemate dovoljno prostora za sve ploče koje ste izračunali.

Koliko koštaju solarni paneli?

Prosječni domaći sustav solarnih panela košta 5.000 do 12.000 €. Koliko košta solarni paneli uvelike ovisi o tome koliko panela trebate za svoj dom, što ovisi o vašoj potrošnji energije.

Općenito, što je sustav skuplji, to više električne energije može proizvesti – a samim tim i veću uštedu . Tablica u nastavku prikazuje godišnja ušteda na svoje električne energije računa po veličini sustava, koliko možete zaraditi putem subvencije koju nudi vlada odnosno Fondovi .

Malo kućanstvo

Godišnja ušteda:

1.920,00 Kn
Cijena sustava:
36.000,00 - 44.000,00 Kn
Veliična sustava: 3kW
Moguća subvencija:
18.000 - 22.000 Kn
Točka rentabilnosti sa subvencijom:
9-12 godina

Prosječno kućanstvo

Godišnja ušteda:

3.240,00 Kn
Cijena sustava:
48.000,00 - 60.000,00 Kn
Velična sustava: 3kW
Moguća subvencija:
24.000 - 30.000 Kn
Točka rentabilnosti sa subvencijom:
8-10 godina

Veliko kućanstvo

Godišnja ušteda:

5.160,00 Kn
Cijena sustava:
72.000,00 - 90.000,00 Kn
Veliična sustava: 6kW
Moguća subvencija:
36.000 - 45.000 Kn
Točka rentabilnosti sa subvencijom:
7-9 godina

Mala kuća sa 1-3 osobe može pokriti svoje troškove struje sa 3kW sustavom, koji košta 5.000 – 6.000 €. Pomoću tog sustava možete uštedjeti 1.920 Kn godišnje na računu za električnu energiju zahvaljujući besplatnoj energiji koju proizvode vaši paneli. 

U kućanstvu s obitelji od 3-4 osobe obično bi bio instaliran sustav od 4 kW koji ima raspon cijena od oko 6.000 do 8.000 € . U ovom scenariju možete godišnje uštedjeti oko 4.560 Kwh na računu za struju.

Za veće domove u kojima stanuju više od 4 osobe bio bi potreban sustav solarnih panela snage 6 kW . To može biti sve od 72.000 Kni više. Sa 6 kW sustav, možete uštedjeti nevjerojatnih 5.160 Kn na računima za struju i svake godine.

Ipak, niste ograničeni samo na ova tri izbora. Veličina sustava određuje se brojem ploča i snagom svake ploče; kao rezultat toga, možete prilagoditi veličinu sustava prema svojim potrebama, npr. imati solarnu ploču od 3,5 kW.

Ako instalirate komercijalne solarne panele , dimenzioniranje će biti znatno drugačije, a to će se odraziti na cijeni.

Najčešći sustavi solarnih panela su:

– sustav solarnih panela od 3 kW
– sustav solarnih panela od 4 kW
– sustav solarnih panela od 5 kW
– sustav solarnih panela od 6 kW
– 10 kW solarni sustavi

Vrijedi li dobiti solarne panele?

Solarni paneli imaju prosječni životni vijek 25 godina, a većina renomiranih proizvođača nudi jamstva za proizvode od 10-25 godina . Imajući na umu ranije spomenute troškove, uštede i zaradu, možete uložiti novac u solarne panele tijekom životnog vijeka sustava.

Na primjer, s 3kW sustavom možete vratiti investiciju nakon 9-12 godina, sa 4kW sustavom već nakon 8-10 godina, a s većim 6kW sustavom moguće je vratiti investiciju nakon 7-9 godina .

Pa ako ste se ikad zapitali vrijede li solarne ploče , odgovor je: da, vrijede.

 

Smanjuju li vam solarni paneli račune za električnu energiju?

Solarne ploče pomažu vam smanjiti račun za struju, što je još jedan razlog zašto ih vrijedi dobiti. Iznos koji možete uštedjeti na računima ovisi o tome gdje živite.

 

Povećavaju li solarni paneli vrijednost vašeg doma?

Solarni paneli mogu povećati vrijednost vašeg doma jer kuću čine energetski učinkovitijom . Ovo je jedno od poboljšanja doma koje vaš dom čine privlačnijim potencijalnim kupcima , jer novi vlasnici mogu uživati u istim blagodatima smanjenih računa za struju .

Prirodno, veličina sustava solarnih panela utjecati će na to koliko će se vrijednost povećati , a imajte na umu da će različite obitelji imati različite navike trošenja energije. To znači da jedan sustav može biti prikladan za neke obitelji, a neadekvatan za druge.

Za neke kupce solarni paneli nisu vrijedan dodatak kući, pa to ovisi o osobnim željama.

Isplati li se kupiti jeftine solarne panele?

Solarne ploče doista mogu biti skupe, a neki će htjeti pronaći najjeftinije rješenje . Jeftini solarni paneli mogu troškove postavljanja učiniti pristupačnijima , ali dugoročno se možda neće isplatiti. Jeftini solarni paneli vjerojatno će imati kraći životni vijek i nižu učinkovitost, pa bi iz tog razloga vaša ušteda mogla biti manje značajna .

Kad razmišljate o ugradnji solarnih panela u svoj dom, cijene solarnih panela ne bi trebale biti jedini faktor. Dugoročno će vam se isplatiti ulagati u visokokvalitetne panele, a posebno u vrhunski pretvarač instalatora s MCS certifikatom koji ima dobru reputaciju u vašem području.

Postoje li potpore za solarne panele u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj možete zaraditi novac na svojim solarnim pločama putem različitih mogućnosti financiranja solarnih panela. 

Svake godine fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti objavljuje javni poziv za sufinanciranje ugradnje solarnih panela na obiteljskim kućama, za što je svake godine osigurava određena sredstva za financiranje. Što trebate učiniti ako želite postati energetski neovisni.

Da biste ostvarili pravo na državnu potporu za proizvodnju električne energije, morate biti vlasnik ili suvlasnik obiteljske kuće u kojoj je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Kuća smije imati najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Uvjet je i da imate prebivalište na adresi kuće u kojoj se provodi projekt.

Ovisno o lokaciji, za nabavu i ugradnju nove fotonaponske elektrane možete dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna. Na 80-postotnu potporu (maksimalno 75.000 kuna) možete računati ako stanujete na području posebne državne skrbi i na prvoj skupini otoka, 60 posto poticaja (maksimalno 56.250 kuna) dobivate ako vam je stambena nekretnina na brdsko-planinskom području ili drugoj skupini otoka, a 40 posto (maksimalno 37.500 kuna) ako živite u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske.

Donacija Fonda omogućit će vam kraći rok povrata investicije, koja je još uvijek visoka, ali se dugoročno isplati. Primjerice, ako ugrađujete solarnu elektranu od 5 kW, to će vas koštati oko 70.000 kuna, a uz državnu potporu od 40 posto (28.000 kuna) postavljanje solarnih panela može vam se isplatiti nakon četiri do pet godina.

Prije prijave na natječaj trebate  angažirati stručnog projektanta koji na temelju procjene potrošnje i lokacije nekretnine izrađuje glavni projekt te ga šalje HEP-u na odobravanje. Projekt sadrži podatke o investitoru, građevini i priključnoj snazi, troškovnik opreme, radova i stručnog nadzora, dokaz o uporabljivosti instalacija te planirani termin priključenja.

HEP provjerava kakvo je stanje instalacija i može li se kuća priključiti na elektroenergetski sustav te, ako je sve u redu, u roku od dva tjedna odobrava projekt.

Uz dokumente s dokazima o legalnosti objekta, vlasništvu i prebivalištu, na natječaj šaljete i tehničku dokumentaciju o projektu (glavni projekt, suglasnost HEP-a).

Fond će razmatrati prijave prema datumu i vremenu zaprimanja te donijeti odluku u skladu s uvjetima natječaja. U slučaju odobrenja donacije, isplatit će vam odobrena sredstva jednokratno po završetku projekta, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu (završno izvješće ovlaštenog inženjera, računi s dokazima o plaćanju, fotodokumentacija izvedenog stanja, potvrda HEP-a i dr.)

Prednosti i nedostaci solarnih panela u Hrvatskoj

Osim što su ekološki prihvatljive, solarne ćelije omogućuju značajnu uštedu na računu za električnu energiju. 

Tijekom godina zabilježen je blagi porast broja sunčanih sati , što znači da od ulaganja u solarne panele možete dobiti sve više i više. 

Solarne ploče mogu biti izvrstan način da besplatno pokrijete potrebe za električnom energijom u svom kućanstvu.

Prednosti solarnih panela

 • Jeftiniji računi za struju
 • Vratite novac
 • Smanjite emisiju ugljika
 • Učinkovitost tijekom cijele godine
 • Slabo održavanje

Jeftiniji računi za električnu energiju

Povećanjem električnih uređaja dolazi i porast računa za komunalne usluge. Račune za struju možete smanjiti uključivanjem solarnih panela u svoje kućanstvo.

Energija koju proizvode solarni paneli potpuno je besplatna , a višak energije uvijek se može pohraniti za buduću upotrebu ili izvesti natrag u mrežu.

Vratite novac

Povrat investicije tj. solarne elektrane je u pravilu od 9 do 10 godina ( 10do 11 % godišnje) u slučaju da   solarni sustav sami financirate bez ikakvih potpora.

U slučaju da dobijete potporu ( 40,50,do 80 %), povrat investicije je od 5 do 2,5 godina i nakon toga svake godine bilježite značajnu uštedu u svom kućnom budžetu ,što nije mala stavka kada pomnožite zaradu od proizvodnje vaše solarne elektrane sa brojem godina tj. vijekom trajanja vaših panela , a koji je 25-30 godina .

Smanjite svoj ugljični otisak

Prelazak na solarnu energiju značajno smanjuje vaš ugljični otisak jer je to zeleni, obnovljivi izvor energije. Za razliku od tradicionalnih generatora električne energije, poput fosilnih goriva, ugljena i nafte, solarna energija ne oslobađa štetni ugljični dioksid (CO 2 ) ili druge onečišćujuće tvari.

Procjene također pokazuju da bi domaći solarni paneli mogli uštedjeti oko jedne tone CO 2 godišnje, što znači da samo jedna instalacija može nadoknaditi približno 25 tona CO 2 tijekom svog vijeka trajanja.

Cjelogodišnja učinkovitost

Solarne ploče mogu učinkovito raditi tijekom cijele godine . Iako rade optimalno tijekom sunčanih mjeseci , oni također proizvode znatnu količinu električne energije tijekom oblačnih dana i zimi.

 

Suprotno uobičajenom vjerovanju, solarnim pločama nije potrebna toplina da bi bile učinkovite. Jednostavno im treba sunčeva svjetlost. To znači da solarni paneli mogu biti učinkoviti čak i u oblačnim danima, a svakako i tijekom zimskih mjeseci!

Potrebno je slabo održavanje

Solarni paneli imaju prosječni životni vijek 25-30 godina i tijekom ovih godina zahtijevaju samo malo održavanja. Dobrokvalitetni pretvarač možda će trebati mijenjati svakih 10-15 godina, ali osim toga, u normalnim uvjetima možete uživati u solarnim pogodnostima.

Dobra je ideja da vaš instalacijski program redovito dolazi i pregledava vaš sustav , u slučaju problema s kabliranjem ili labavih zagrada.

Također biste trebali redovito čistiti solarne panele i osigurati da na njima nema lišća ili grana. Krovni solarni paneli u osnovi se samočišćuju, jer kiša može pomoći u čišćenju prašine sa sustava.

Napokon, pobrinite se da na vašim pločama nema stabala koja bacaju sjene jer bi to smanjilo njihovu učinkovitost.

 

Postavljanje solarne ploče

Netočno postavljanje solarnih panela može u velikoj mjeri smanjiti učinkovitost proizvodnje električne energije. Ako živite u području okruženom velikim zgradama ili visokim drvećem, učinkovitost vaših solarnih panela bit će vrlo ograničena.

Osigurajte da nema zgrada ili drveća koje blokiraju sunčevu svjetlost i uvijek uklanjajte grane i lišće s ploča.

 •  

Koje vrste solarnih ćelija postoje?

Najčešći tipovi domaćih solarnih panela su monokristalni paneli , polikristalni paneli i tankoslojni solarni paneli . Na tržištu su dodatne vrste solarnih panela , međutim, ove tri se najčešće koriste u domaće svrhe.

Sve ove tri vrste solarnih panela proizvode električnu energiju iz sunčeve svjetlosti, ali važno je biti svjestan njihovih ključnih razlika.

 

Monokristalni solarni paneli

Monokristalni solarni paneli dobili su ime jer su izrađeni od jednog komada silicija . Poznati su kao najučinkovitiji tip solarnih panela na tržištu, a mogu se prepoznati po glatkom, crnom izgledu.

Kada se proizvodi, koristi se monokristalni silicij, koji se zatim reže u oblatne. To omogućuje elektronima slobodno strujanje, što rezultira visokim stupnjem učinkovitosti . To ih također čini najskupljim domaćim tipom solarnih panela.

Prednosti:

 • Imaju najveću stopu učinkovitosti od 15-20%.
 • Oni su prostorno učinkoviti zahvaljujući svojoj visokoj stopi učinkovitosti.
 • Djeluju bolje na niskim razinama sunčeve svjetlosti od polikristalnih ploča.

Mane:

 • To su najskuplje silicijske solarne ćelije na tržištu.
 • Razina performansi pati kako temperatura raste. Međutim, gubitak je i dalje manji u usporedbi s drugim vrstama solarnih ćelija.
 • Više otpada nastaje tijekom proizvodnje monokristalnih ploča. Kako je izrezana svaka od četiri strane stanica, početni silicij koji je upotrijebljen završava u otpadu (koji se unatoč tome može koristiti u proizvodnji polikristalnih ploča).

 

Polikristalni solarni paneli

Polikristalni solarni paneli proizvode se topljenjem nekoliko komada silicija u kvadratne kalupe, formirajući solarne ćelije. Kako u svakoj solarnoj ćeliji ima više kristala, ima manje prostora za kretanje elektrona, što rezultira nižom stopom učinkovitosti u usporedbi s monokristalnim stanicama.

Polikristalne ploče je lakše proizvesti od monokristalnih, a samim time i jeftinije . Obično imaju plavi izgled, umjesto crne nijanse monokristalnih ploča.

Prednosti:

 • Oni su jeftiniji od svojih monokristalnih kolega.
 • Tijekom proizvodnje stvara se manje otpada.

Mane:

 • Polikristalni paneli imaju nižu energetsku učinkovitost od 13-16%.
 • Prostorno su manje učinkoviti od monokristalnih ploča zbog niže energetske učinkovitosti. Drugim riječima, trebate više fizičkih panela da biste proizveli jednaku količinu energije.
 • Imaju kraći životni vijek od monokristalnih ploča, jer su nešto manje tolerantni na povišenje temperature. Međutim, u praksi je ta razlika minimalna.

 

Recikliranje solarnih panela

Kada monokristalni ili polikristalni solarni paneli završe svoj životni vijek, ti se solarni paneli recikliraju . 95% stakla, 85% silicija i svi metali ponovno se koriste. To, međutim, ima cijenu jer se koriste termička i kemijska obrada visoke temperature. Tankoplastične ploče također se mogu reciklirati različitim industrijskim postupkom.

 

Tankoslojni solarni paneli

Tankoplastične solarne panele lakše je proizvesti jer im je potrebno manje materijala . Iz tog su razloga oni najjeftiniji tip solarnih panela na tržištu. Tankoslojni solarni paneli izrađuju se postavljanjem filmova jednog ili više PV materijala na podlogu i mogu se pretvoriti u fleksibilnu ploču. Postoje razne vrste tankoslojnih stanica , uključujući silicij, kadmij i bakar.

Tankoslojne ploče su najmanje učinkovite na tržištu i zahtijevaju najviše prostora. Tolerantniji su na visoke temperature, što ih čini pogodnima za vruće zemlje.

Prednosti:

 • Oni su najjeftinija vrsta dostupnih solarnih panela.
 • Mogu biti fleksibilni, čineći ih otvorenima za nove vrste aplikacija, poput instaliranja solarnih panela na kamperima .
 • Oni su tolerantni na temperaturu.

Mane:

 • Četiri su puta manje učinkoviti od monokristalnih ploča.
 • Niska energetska učinkovitost također znači da su najmanje prostorno učinkovite.
 • Tankoslojne ploče imaju najkraći životni vijek od tri vrste.

Koji su najbolji sustavi solarnih panela za dom?

Može biti teško pronaći najbolje solarne panele na tržištu u Hrvatskoj, jer postoji toliko mnogo različitih marki i modela koje možete izabrati. Odgovor na pitanje “koji su najbolji solarni paneli za moj dom?” razlikovat će se od kućanstva do domaćinstva. Ovisi o tome jeste li usredotočeni na učinkovitost , snagu , veličinu ili trajnost .

Kako odabrati najbolje solarne panele

Mnogo je čimbenika koje treba procijeniti kada tražite najbolje solarne panele za svoj dom. Analizirali smo top 10 solarnih panela prema sljedećih deset kriterija:

 1.  Vrsta: Postoje dvije vrste solarnih panela koje dominiraju na tržištu: monokristalne i polikristalne.
 2.  Snaga: ‘Snaga’ solarne ploče mjeri se u vatima (W). Ova slika predstavlja izlaznu energiju sustava panela u standardnim ispitnim uvjetima.
 3.  Učinkovitost: Učinkovitost solarne ploče, koja se izražava u postocima, mjeri koliko se sunčeve svjetlosti može pretvoriti u korisnu električnu energiju. Većina domaćih solarnih panela ima učinkovitost od 15-20%.
 4.  Tolerancija snage: Ovaj faktor određuje koliko vaš sustav može odstupati od navedene snage (vati). Ovo odstupanje može se izraziti u postocima ili vatima. Ako ploča od 100 W ima toleranciju snage od + 3% / −0%, tada stvarna snaga može varirati između 100-103 W. Ako je tolerancija snage + 5W / −0W, tada stvarna snaga varira između 100W i 105W u stvarnim uvjetima.
 5.  Koeficijent temperature: Želite znati koliko će na učinkovitost vaše ploče utjecati porast temperature. Koeficijent temperature izražava postotak smanjenja izlazne snage po porastu temperature od 1 ° C (nakon 25 ° C).
 6.  Veličina: Ako imate ograničen krovni prostor, fizička veličina ploče može vam biti glavni prioritet. Dimenzije top 10 solarnih panela navedene su u D × Š × V.
 7.  Težina: Važno je znati koliko će težak biti vaš solarni sustav. Ako vaš krov nije jako čvrst, morat ćete se odlučiti za lagane ploče.
 8.  Jamstvo proizvoda: Proizvođači solarnih panela nude jamstva na svoju opremu, osiguravajući da mogu potrajati. Jamstva na našem popisu kreću se od 10-25 godina.
 9.  Pogoršanje performansi: Svaka solarna ploča doživjet će neku vrstu pogoršanja performansi tijekom svog 25-godišnjeg vijeka trajanja. Nakon 1. godine obično postoji 2-3% smanjenja učinkovitosti, a svake godine 0,2-0,7% nakon toga.
 10.  Maksimalno opterećenje vjetrom: želite da vaši solarni paneli podnesu bilo kakvo vrijeme u Hrvatskoj, uključujući jak vjetar i uragane. Ovu toleranciju testiraju proizvođači i izražava se u paskalima (Pa). Što je veći broj, to je tolerancija vjetra veća, ali većina ploča ima certifikat da podnosi 2.400 Pa, što je ekvivalent od 140 mph.

Utječu li solarni paneli na osiguranje kuće?

U većini slučajeva, kada instalirate solarne panele na svoj krov, osiguranje vas mora pokrivati prema trenutnim uvjetima. Međutim, budući da instalacija solarnog panela rezultira promjenom kućne strukture , uvijek se savjetuje da kontaktirate svog trenutnog pružatelja osiguranja prije nego što nastavite s instalacijom.

Važno je napomenuti da vaše kućno osiguranje možda ne uključuje pokriće za bilo kakvu štetu oštećenu solarnom pločom ili krađom sustava. Stoga je važno kod davatelja osiguranja potvrditi da će i vaši paneli biti pokriveni.

Instalacija solarnih ploča isplativo je ulaganje i za domove i za tvrtke. Oni su sjajan korak prema održivosti, smanjuju račune za komunalne usluge, a mogu čak biti i način da vratite novac .